top of page

Grote Clubactie: Loten verkopen om topsportdromen te verwezenlijken

Turnacademie Regio Zwolle doet mee aan de Grote Clubactie

grote clubactie helpt topsportdromen verwezenlijken
Een van de pupillen traint zijn handstand, begeleidt door een stagiair

ZWOLLE, 10 oktober 2023 – Van 23 september tot 13 november loopt door heel Nederland de Grote Clubactie 2023. Leden van sportverenigingen kunnen in deze periode loten verkopen. Kopers maken kans op een van de vele prijzen van de loterij; sportverenigingen mogen 80 procent van de verkoop houden. Turnacademie Regio Zwolle doet dit jaar voor het eerst mee.


Door de hoge ramen in de zijden van de turnhal komt de zon langzaam op. Het is pas acht uur, maar de stemming zit er goed in. Dan begint de warming-up. “Knieën gestrekt, tenen gestrekt… en met een rechte rug naar voren buigen,” schalt de stem van stagiair Danique Dekker. Alle jongens volgen haar aanwijzingen.


Het financiële plaatje

In juni 2021 richtte algemeen manager en trainer/coach Michael Hollander Turnacademie Regio Zwolle op. De academie biedt een plek aan jongens die bij hun eigen turnvereniging niet verder kunnen groeien. De jongens die deze ochtend aanwezig zijn, trainen vijf dagen per week, in totaal gemiddeld 23 uur.


Om het welzijn van de turners te garanderen, huisvest de Turnacademie een groot team van zowel trainers als fysieke en mentale gezondheidsspecialisten. Belangrijk voor topsport, maar ook duur. Bovendien is er veel apparatuur nodig. Michael: “Het blijft lastig. Momenteel zit de turnacademie nog niet in de plus.”

De Grote Clubactie kan volgens Michael helpen om het verschil tussen inkomsten en uitgaven van de academie te verkleinen. Toch verdwijnt het geld niet allemaal in een grote pot. “We verdienen eigenlijk iets extra’s. We willen een deel van het bedrag terug-investeren in de jongens.”


Grote Clubactie

Na de warming-up ontfermen de trainers zich over de jongste turners, die nog op de basisschool zitten. Ondertussen hebben de oudere jongens zich over de toestellen verspreid. Een jongen doet een handstand in de ringen, een ander klimt vliegensvlug in een touw. Een groepje jongens staat om het voltigepaard heen. Ze geven elkaar advies.


Dat meedenken is belangrijk volgens Michael, ook bij de Grote Clubactie. Veel turners wilden graag helpen met de actie, en daarom doen ze dit jaar mee. Michael is positief verrast door de resultaten. “De tussenstand is 2600 euro. Sommige jongens hebben al meer dan 140 loten verkocht.”


Met 151 loten op de teller is Tycho Dekker een van die jongens. “Ik heb aan mijn ouders gevraagd of ze de link wilden doorsturen aan collega’s. Mijn ouders laten vaak filmpjes zien van mij terwijl ik turn, dus veel van die collega’s wilden wel loten kopen.”


Een lootje kost 3 euro. Bovendien verkoopt de turnacademie superloten voor 150 euro. Eddy Ligtenbarg heeft met zijn bedrijf, Synergy Glas, zo’n superlot gekocht. Eddy: “Turnen is een relatief kleine sport, terwijl de jongens zoveel discipline en passie bezitten. Ik vind het fijn om hier mijn steentje aan bij te dragen.” Bovenal doet Eddy het echter voor zijn zoon Puck, een van de pupillen van de turnacademie. “Elke ochtend stapt Puck blij op de trein naar Zwolle om te gaan trainen.”


Vriendschappen

Michael vindt het belangrijk dat er binnen de turnacademie een open cultuur heerst, waarbij vriendschappen ontstaan. De Grote Clubactie helpt hierbij. “De turners dagen elkaar uit, maken er een competitie van.”


Volgens Colin Smit, die inmiddels 31 loten heeft verkocht, zitten die vriendschappen wel goed. “Als het gaat over topsport, hoor je vooral veel mensen over ‘de top bereiken,’ maar je ziet elkaar meer dan je ouders gedurende de week. Je moet het ook gezellig hebben.”


Aan het eind van de training geven de jongens hun trainers traditiegetrouw een afscheidsboks. Puck kijkt zijn trainers uitdagend aan, terwijl hij aanstalten maakt om toch nog één keer op de trampoline te gaan, maar zijn trainers zijn onverbiddelijk. De training is afgelopen, de jongens moeten naar school. Vanmiddag mogen ze weer.Auteur: Lisa Pais

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page